Cum obții ceea ce obții?

applesÎn timp ce mergea pe drum, un călător a văzut într-o grădină un pom frumos, de crengile căruia atârnau niște mere mari și roșii de-ți lăsa gura apă. Vazând omul că nu-i nimeni prin preajmă, ce s-a gândit? Bine ar fi dacă ar gusta și el câteva, așa, de poftă!

Dar cum sa facă? Până la pom trebuia să treacă de un gard înalt și de o mare băltoacă. A stat el ce-a stat, s-a sucit, s-a învârtit, dar, nemaiavând răbdare, și-a zis: “Fie ce-o fi!” și a început să se cațere pe gard. Cu greu, a reușit să ajungă în curte, dar supărat nevoie mare, fiindcă într-un ghimpe din gard își agățase haina și o rupsese. Acum, ce să mai facă?

Nu mai putea schimba nimic. Ba, mai mult, grăbindu-se, a uitat de băltoaca plină cu noroi și s-a afundat în mâl. Când, în sfârșit, a ajuns sub pomul cu pricina, a luat câteva mere, dar, uitându-se la ele cum arată, și-a spus:
“E drept că am obținut eu ce-am vrut, dar a meritat oare? Haina mea cea bună e ruptă, încălțările și pantalonii murdari…”

Cum stătea el așa și își plângea singur de milă, apăru în curte stăpânul casei. Când l-a vazut pe călător cum arăta, i-a spus:
“Bine, omule, trebuia să te muncești atâta pentru câteva mere? Uite ce-ai pățit! Ca să nu mai spun ca nu înțeleg de ce-ai încercat să le iei pe furiș? Dacă băteai la mine în poartă și mi-ai fi cerut câteva mere, eu ți-aș fi dat cu drag. Acum, haide în casă să te speli și să te odihnești și apoi îți vei vedea de drum!”

Tare bucuros și mulțumit a fost călătorul, vazând bunătatea gazdei sale, dar, în același timp, și-a promis lui însuși că altă dată nu va mai fi atât de nesăbuit.

În viață, nu este important doar să obții, ci și cum obții! Sunt oameni care vor să aibă mai mult și atunci muncesc fără tihnă. Alții, însă, fură, gândindu-se mereu cum să fugă de muncă și să înșele. Aceștia se înșeală singuri, fiindcă nu este totul să ai un lucru; contează și cum l-ai obținut!

“În cele trecătoare, nu poți deveni bogat decât sărăcind pe altul.
În cele spirituale, nu poți deveni bogat decât îmbogățind pe altul.”

(Autor necunoscut)

Advertisements

2 thoughts on “Cum obții ceea ce obții?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s